Reviews Makelaardij van de laar

Amber van de Laar

23 september 2022

Wat betekent Prinsjesdag voor de woningmarkt?

Met Prinsjesdag achter de rug zijn de belangrijkste plannen voor komend jaar weer besproken. Een van de onderwerpen die die dag besproken wordt is de woningmarkt, maar wat zijn de nieuwe maatregelen voor de woningmarkt?

‘Betaalbaar wonen’

‘Betaalbaar wonen’ is het nieuwe motto geworden. Dit is dan ook zeker iets wat tegenwoordig helemaal niet meer vanzelfsprekend is. Ze willen dan ook met de nieuwe maatregelen ervoor gaan zorgen dat de woningmarkt voor iedereen wat toegankelijker wordt.

Huurverlaging

Een van de eerste nieuwe maatregelen is het verlagen van de huur. Eigenlijk stond deze maatregel pas op de planning in 2024, maar omdat de huur maar bleef stijgen en het voor veel mensen allemaal niet meer betaalbaar is hebben ze besloten het een jaar te vervroegen. Ze maken bij deze maatregel een combinatie van een huurverlaging en een hogere huurtoeslag, ze willen hiermee zorgen dat de woonlasten voor mensen uit de sociale huursector met een laag inkomen naar beneden gaat. Er zullen zelfs mensen zijn in deze doelgroep die nog meer zullen profiteren van de nieuwe maatregel, omdat het minimumloon ook nog is wat omhoog zal gaan. Daarnaast zal het ook voor de middeninkomens wat beter gaan worden. Ze willen namelijk voor deze groep de beginhuurprijzen gaan reguleren, dit houdt in dat verhuurders niet meer zomaar wat mogen vragen. Als laatste geeft het kabinet aan dat het ook makkelijker gaat worden om een betaalbare koopwoning te gaan vinden. Hoe ze dit inwerking gaan zetten laten ze nog even in het midden.

Versnelling woningbouw

We hebben nu natuurlijk al een aantal jaren te kampen met een ernstig woning tekort. Dit heeft voor heel veel groepen gevolgen. Tegenwoordig is het maar wat moeilijk om een betaalbare woning te vinden en dit geldt voor koop- en huurwoningen. Met name voor de starters en jongeren is dit een groot probleem, voor hun is het eigenlijk niet mogelijk om in deze tijd een woning te bemachtigen. Het is dan ook de bedoeling dat de gemeentes in het komend jaar 30% van het totaal aantal woningen, sociale huurwoningen maken. Daarnaast is het ook de bedoeling dat er meer huizen beschikbaar komen voor kwetsbare mensen, zoals dak- en thuislozen.

Verduurzaming

Een belangrijk onderwerp de laatste jaren is natuurlijk verduurzaming. We zijn al goed op weg om alles zo duurzaam mogelijk te maken. Dit geldt natuurlijk ook voor de woningmarkt, want er kan nog veel veranderen. In 2023 en 2024 wordt 300 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het nationaal isolatieprogramma. Het doel van dit programma is om de kwetsbare woningen te verduurzamen en zo de energielasten van kwetsbare huishoudens te verlagen. Daarnaast wordt de warmtepomp in 2026 het nieuwe standaard.

Dit zijn natuurlijk bij lange na niet alle maatregelen, want er is zeker nog veel meer te verbeteren in de woningmarkt. Maar volgens ons is dit wel een goede start naar een betere en toegankelijkere woningmarkt.

Vragen over dit onderwerp? Whatsapp met ons op 0413-472118

Wellicht ook
interessant voor jou?

BlogOok interessant
20 juli 2021

Tips ter voorbereiding op de woningfotograaf

JTVCYXV0ZXVyJTVEJTNDZGl2JTIwY2xhc3MlM0QlMjJzaGFyZS1ibG9nLWl0ZW0lMjIlM0UlMEElM0NwJTIwY2xhc3MlM0QlMjJzaGFyZS1sYWJlbCUyMiUzRURlZWwlMjBhcnRpa2VsJTNBJTNDJTJGcCUzRSUwQSUzQ2RpdiUyMGNsYXNzJTNEJTIyc2hhcmUtaWNvbnMlMjIlM0UlMEElMjAlMjAlMjAlNUJzc2JhLWJ1dHRvbnMlNUQlMEElM0MlMkZkaXYlM0UlMEElM0MlMkZkaXYlM0U=De hal is vaak de eerste ruimte die je tegen komt als je bij een huis binnen stapt. Je kan er hier voor zorgen dat alle schoenen en jassen opgeruimd…
BlogOok interessant
27 mei 2021

Nieuwbouw gekocht, Wanneer zet je je eigen woning te koop?

JTVCYXV0ZXVyJTVEJTNDZGl2JTIwY2xhc3MlM0QlMjJzaGFyZS1ibG9nLWl0ZW0lMjIlM0UlMEElM0NwJTIwY2xhc3MlM0QlMjJzaGFyZS1sYWJlbCUyMiUzRURlZWwlMjBhcnRpa2VsJTNBJTNDJTJGcCUzRSUwQSUzQ2RpdiUyMGNsYXNzJTNEJTIyc2hhcmUtaWNvbnMlMjIlM0UlMEElMjAlMjAlMjAlNUJzc2JhLWJ1dHRvbnMlNUQlMEElM0MlMkZkaXYlM0UlMEElM0MlMkZkaXYlM0U=Wanneer zet ik mijn huis te koop nadat ik een nieuwbouwhuis heb gekocht? Dit is een vraag met voor veel mensen een moeilijk antwoord. De kans dat je een keertje…
BlogOok interessantTop 3
22 februari 2024

In welk seizoen kun je het beste je woning verkopen?

JTVCYXV0ZXVyJTVEJTNDZGl2JTIwY2xhc3MlM0QlMjJzaGFyZS1ibG9nLWl0ZW0lMjIlM0UlMEElM0NwJTIwY2xhc3MlM0QlMjJzaGFyZS1sYWJlbCUyMiUzRURlZWwlMjBhcnRpa2VsJTNBJTNDJTJGcCUzRSUwQSUzQ2RpdiUyMGNsYXNzJTNEJTIyc2hhcmUtaWNvbnMlMjIlM0UlMEElMjAlMjAlMjAlNUJzc2JhLWJ1dHRvbnMlNUQlMEElM0MlMkZkaXYlM0UlMEElM0MlMkZkaXYlM0U=Lente: Voordelen: Bloeiende natuur en meer daglicht kunnen je woning aantrekkelijker maken. Woningzoekers zijn vaak actiever tijdens de lente, waardoor de kans op een snelle verkoop toeneemt. Tuinen en buitenruimtes…